Het afgelopen jaar is voor velen een pittig jaar geweest. Er zijn zeker mooie dingen gebeurd, maar ook stapjes terug en onverwachte wendingen. Vaak willen we alleen maar plannen maken voor het aankomende jaar, maar juist even terugblikken op wat het afgelopen jaar je gebracht heeft kan je fundering echt even verstevigen.

Kruispunten herkennen in het afgelopen jaar geven meer inzicht in je hele landschap van het leven

Waar heb je moed getoond, was je stiekem jaloers, wie heeft je onverwacht inzichten gegeven, welk besluit heeft je koers veranderd, welke valkuil kwam voorbij, waar blijf je om lachen als je eraan terugdenkt, wat is de rode lijn geweest, waar geef je jezelf schouderklopjes over, en nog zoveel mooie gedachten om even bij stil te staan. Hieronder geef ik je 3 kernvragen, om zo kort of zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden, dat is helemaal aan jou.

“Without reflection,
we go blindly on our way,
creating more unintended consequences,
and failing to achieve anything useful.”
Margaret Wheatley

1 Wat heb ik gecreëerd of ervaren waar ben ik echt trots op ben?

De tijd gaat snel en vaak vergeet je je kleine successen die je behaald hebt na een grote inzet, of juist een hele eenvoudige. Stil staan bij de kleine stappen zorgen ervoor dat je kleine en grote feestjes voor jezelf kunt vieren, of juist schouderklopjes kunt geven. Als je je bereikte successen op een rijtje hebt staan kun je zomaar een heel positief gevoel krijgen, want alle kleine beetjes bij elkaar worden iets groots.

2. Welke misstappen heb ik gemaakt die mij ook iets hebben geleerd?

Als je dicht op je misstappen staat zie je vaak niet de les die erin verscholen ligt. Juist van een afstandje, in een ruimer perspectief en vrij van de emotie, zie je vaak hoe het een wending heeft gegeven aan je pad in een positieve zin. Dit is echt waardevol voor een volgende keer als je iets als een tegenslag ervaart. Dan ga je op zoek wat het je heeft gebracht en hoe je met deze inzichten je koers kunt bijstellen. Je pakt de mogelijkheid op om tot een beter en wijzer persoon te groeien. Zelf noem ik dit zwarte parels bij laag water vinden.

Zelfreflectie is voeding voor groei en voeding voor je ziel. Het geeft verdieping in je essentie.

3. Wat ben ik bereid te laten gaan?

Wat houdt je nog vast wat je niet meer dient? Welke projecten sleep je al te lang mee en nemen meer energie dan dat ze jou geven? Het is echt bevrijdend als je doelen loslaat die niet meer in lijn zijn met wie jij nu bent, met wie jij in de toekomst wilt zijn of waar jij heen wilt. In dit proces dien je ook naar binnen te gaan en de emoties te bevragen. Welke weerstand, boosheid, welke pijn ben je bereid te laten gaan? Wat voor schuld en schaamte blijf je voeden? Dit zijn de emotionele blokkades die je hiermee kunt laten gaan.

Welk verhaal vertel jij jezelf nog die je niet meer dient?
Verhalen als dat je ergens te oud of juist te jong voor bent, niet geschoold genoeg, niet ervaring genoeg hebt, geen tijd genoeg hebt om iets nieuws te creëren, niet succesvol genoeg op een of andere manier… Het zijn eigenlijk de smoezen en de excuses…
Wie zou jij zijn zonder dit verhaal?
Vaak zitten er meerdere verhalen in. Oude verhalen houden je tegen om in je werkelijke kracht te gaan staan. Het gaan zien én begrijpen van je verhalen geeft je de mogelijkheid om ook iets te laten gaan. Dan heb je een keuze.

Groei komt altijd vanuit jezelf – door zelfreflectie.
Hoe oprechter en trouwer je bent naar wat je gewaar wordt, des te dichter je bij je authentieke kracht komt. Ruis verdwijnt en je innerlijke kompas krijgt een gerichtere focus vanuit nieuwe en bijgestelde intenties, je visie voor het aankomende jaar.

Mag ik je inspireren naar een moment van bezinning?

Zelf stel ik dit soort vragen op vele momenten, schrijf ik dagelijks en lees dit in cyclussen weer terug in het ritme van de Maya kalender, echter aan het einde van een jaar kan het een ondersteuning zijn om je doelen voor het aankomende jaar heel helder te krijgen. Hoe meer focus, hoe krachtiger en doelgerichter je je stappen kunt maken. Echter geeft het ook vrijheid, doordat het me zachter maakt, doordat ik meer geschenken zie liggen in momenten waar ik weerstand voelde, diep ging en er elke keer opnieuw met een verdiepend inzicht uit kwam en soms ook met een schaterlach, omdat ik inzag hoe ik mezelf voor de gek aan het houden was. Humor is ons 7e zintuig en het is een hele krachtige!

Lieve groet,

Siska

Soulsurfer Zijn – je bezielde leiderschap gaan oppakken – je eigen held(in) in je levensverhaal gaan zijn!