Dit is de tweede dag van de 7-daagse Verwarmende verhalen

Vandaag haal ik mijn inspiratie uit de Inner Child Kaarten van Lerner & Lerner.

In hun voorwoord staat zo mooi beschreven waar Tarot voor staat. De universele archetypen van de Tarot – de Dwaas, de Magiër, de Hogepriesteres, de Heerser – zijn terug te vinden in alle mythologieën over de hele wereld. (…) We zijn net zo min menselijke wezens met spirituele ervaringen, als spirituele wezens met menselijke ervaringen, en het Tarot is een taal die de spirituele reis van de ziel door de verschillende domeinen van het menszijn tot uitdrukking brengt. (…) Tarot heeft het geheimzinnige vermogen om het leven dat wij nu leven in kaart te brengen. In die zin is het Tarot een groot huis vol spiegels voor de perioden in ons leven. (…) Het Tarot richt zich tot de ziel – onze innerlijke levenskern – in de mate van diens verbeeldingskracht. (…) De Inner Child kaarten doen ons de verhalen herinneren. (…) Wie op het gebied van de psyche de traditionele metaforen onder controle heeft, bestuurt ook de geest. (…) De Inner Child kaarten doen snaren trillen van gevoelsherinneringen en van de psyche, weggestopt in lang vergeten kinderverhalen.  (…)

Kinderverhalen en sprookjes zijn het instrument waardoor wij onze muze ontdekken en gaan waarderen

In het verhaal van Peter Pan komen de kinderen in de verleiding om voor altijd in het nooit-niet land te blijven (Neverland), waar ze altijd kind kunnen blijven, net als Peter Pan. Om nooit de volwassen staat te bereiken van de menselijke ziel. De kinderen zijn het symbool voor dat deel van ons dat terug dient te keren naar de kern, onze weg terug naar huis te vinden na alle avonturen van het leven te hebben meegemaakt. Peter Pan is in zekere zin net als de twee paarden voor de Zegekar: een symbool voor de elementaire wil die ons verder drijft, en ons altijd maar voortstuwt in avonturen, ongetemd en ongebreideld. Tenslotte is de speurtocht van ons leven gericht op het vinden van ons heiligdom en het is de erfenis van onze ziel.

De Zegekar, Peter Pan, Tinkerbell en het grote schip dragen en belichten allemaal facetten van ons kosmische Zelf.

In het sprookje komen ze vele obstakels tegen en zijn er onverwachte krommingen en bochten op hun weg. Hier gaat het erom dat we niet in pan-iek raken (een term die waarschijnlijk ooit is uitgeroepen door de grote god van de wilde natuur, Pan). De schrijvers van de ‘Inner Child Kaarten’ geven aan dat ze Peter Pan en de Zegekar betekenis hiervan goed vinden passen bij de pas ontdekte planeet Cheiron in 1977. Cheiron begint met de ch van chariot (Zegekar) en child. Peter Pan stelt het kind voor dat altijd jong van hart blijft. Cheiron wordt vaak in verband gebracht met de sleutel die deuren opent naar hoger bewustzijn, de kwaliteiten van de gewonde genezer en de lessen van Tijdloze Wijsheid. De stijgende vreugde van Peter Pan en het flikkerende licht van Tinkerbell horen bij de positieve kwaliteiten van Cheiron. De duistere aanwezigheid van Kapitein Hook is meer in lijn met Cheiron’s wonden in het verleden, die zo moeilijk te genezen zijn. Kapitein Hook heeft een haak in plaats van een hand: haak betekent in het grieks chiro (hand).

De boodschap in dit sprookje Peter Pan

Ontdek je verborgen hulpbronnen terwijl je als Soulsurfer op de golven je leven onder-neemt. Volg de middenweg, het pad waar jouw waarheid het meest resoneert. Het zal een weg zijn die uiteindelijk een volledige draai zal maken en je weer thuis brengt.
We wensen graag zekerheid en veiligheid in ons alledaagse leven. Peter Pan vraagt je ook om jezelf de vrijheid te geven om te dromen, te fantaseren en avontuurlijk te zijn. Kies eens voor avontuur door iets in de natuur te doen, zoals een kanotocht, zeilen bij zonsondergang, of gewoon luisteren naar het klotsen van de golven aan de kust….

Zoals Peter Pan zegt: ‘Als je gelooft dat het kan, dan kan je het’

Verhalen helpen ons het leven meer te begrijpen

Als kind het sprookje van Peter Pan al horen, in alle vormen en avonturen, sterkt het kind in het onderbewuste. Juist in de jonge fantasie van het kind is zoveel mogelijk. Wij zijn het misschien ooit onderweg kwijtgeraakt. Echter zijn we nooit te oud om het kind in ons weer nieuwe adem in te laten blazen. We kunnen ons onthaken uit de haak van kapitein Haak en onze handen weer openen voor oprecht schenken én ontvangen, vrij van verwachtingen op opgelegde verplichtingen. Zo geven we de ruimte aan onze vrije ziel, ons wilde hart.

Het is het onbevangen kind in ons weer de vrije teugels geven

Laten we weer in de modder gaan spelen, het leven gaan spelen, vuil worden, dansen en springen, vallen en weer opstaan….

We zijn vaak onze eigen belemmering in iets wat kan en niet kan, ook al menen we dat onze omgeving ons afremt. Best interessant als je je dat gewaar wordt. Dat is ook de onderliggende gevoel bij faalangst: dat je jezelf teleurstelt. Het is heel gemakkelijk de buitenwereld als schuldige aan te wijzen. Stel dat je beseft dat je zelf verantwoordelijk bent… Wat dan? Dan heb je wel iets te veranderen en in de spiegel van de reflectie te kijken… Of, je blijft slapen en dromen… Zo kun je sterven met je droom nog in je…

Daarom voel ik mezelf ook zo goed bij ‘Perfect in de imperfectie’ en ook: DOEN en iets AFMAKEN is nog altijd beter dan blijven mijmeren en dromen…. In het doen ligt het meest spirituele pad! In verbinding met je intuïtieve weten op weg gaan als Soulsurfer, je antennes hoog, niet wetende waar je uitkomt, wél wetende hoe je wilt voelen en dat als anker in je hart meenemen in elke golfslag.

Iets gedaan hebben gekregen is nog altijd het meest krachtige.
Dan heb je meer gedaan dan een ieder om je heen die nog in dromenland is..

Ik wens je een hele fijne en avontuurlijke reis toe!