De ‘koude’ gemaakte reis

Ik ben geboren in een boerengezin in Friesland. Op mijn 12e jaar werd de boerderij verkocht en startten mijn ouders een toeristisch bedrijf met B&B kamers, tennishal en bootverhuur. Als klein kind wilde ik al de verpakking van hagelslag gaan ontwerpen, omdat ik het leuker, mooier en anders wilde maken. Er volgde een studietraject via de Middenstandsopleiding naar de Kunstacademie Vredeman de Vries in Leeuwarden. Hier vond ik mijn draai niet in al het ‘vage’, ook omdat al met computers werkte bij een reclamebureau in de weekenden en vakantieperiodes. Na een jaar ben ik naar de particuliere opleiding Estor Studioschool voor Reclame en Vormgeving in Amsterdam gegaan. Zo begon mijn leven in Amsterdam, de stad vol inspiratie! Na de 3-jarige opleiding kreeg ik een stageplek bij Slot & Bos en werd na deze periode aangenomen als Assistent Art-Director.

Mijn moeder is in deze periode ziek en pleegt uiteindelijk zelfmoord…..
(ik laat in dit schrijven alle emotie even weg, aangezien deze gebeurtenis wél de rode draad is van mijn leven)

Twee maande na haar dood vraagt Art Director Roy Kahmann mij mee om het Hoofdbureau op te starten. Een half jaar kopen Allard en ik een casco tuinhuis in Amsterdam en timmeren ons suf naast ons werk.
Na ruim 7 jaar loondienst en de geboorte van 2 kinderen ben ik in 2000 mijn eigen bedrijf Kroontje Ontwerp gestart en ging freelancen via Heavy Traffic als visualizer, vormgever en DTP-er. Zo kwam ik bij vele reclamebureaus te werken en mocht ik met vele grote teams samenwerken. In 2001 heb ik een jaar in de weekenden de Rietveld Academie gedaan als opfrisser, om uit het vaste stramien van denken te komen en meer vrijheid en creativiteit aan te boren. In 2002 zijn we terug naar Friesland verhuisd met genoeg ervaring uit de creatieve wereld in mijn rugzak. Het freelancen via Heavy Traffic bleef ik doen.

In Nijemirdum bouwden we ons derde huis: van een schuur een landhuis creëren. Op de basisschool was ik crea-moeder, had zitting in de MR en GMR, voor het dorp schreef ik actief mee aan de 2-jaarlijkse toneelstukken, ik was bestuurslid van Teatergroep Sult, schilderde geboortekisten onder de naam Kroontje&Ko, was aangesloten bij Crisp (interieur) stylisten en nog zoveel meer.

Totdat ik ziek werd, heel erg moe…. Ik stond stil, lichamelijk en geestelijk…. Wandelen moest ik van Edwin Wiersma, maar daar had ik geen tijd voor. Het was december, de drukste maand van het jaar; met mijn werk, met het gezin, met al die feestdagen…..

Een maand later krijgt onze pony Quinta een peesblessure en moet ik met haar lopen… Wat ik doe, twee keer per dag, een uur per keer, door weer en wind, luisterend naar haar onregelmatige voetstappen….

Quinta

Door haar ter dood verklaring door de dierenarts kwam ik in aanraking met een nieuwe wereld:
Dierentolken, healing op afstand, het besef dat dieren ons boodschappen brengen als wijze durven te verstaan

Er is moed voor nodig
Er is overgave voor nodig
Om open te staan voor meer dan je eerst niet beseft

Om voorbij de angst te gaan van je omstanders

Om te geloven dat iets nieuws zoveel liefde in zich kan dragen
Nog nooit gekend
Nog nooit eerder gevoeld

De ontmoeting met de dood heeft mij wakker gekust in de liefde
Eigen liefde – de allesomvattende universele liefde

Quinta krijgt er hoefbevangenheid bij. Ook al herstelt haar pees voorbeeldig, ze kan beter dood volgens de dierenarts… HOe wonderlijk, de dag voor het doodvonnis heb ik contact met een dierentolk gehad die ook healing kan geven….. Ik ga 1000 keer dood om mijn angst voor het onbekende door te laten…. Maar ik vertrouw op nieuwe hoop en het traject van healing start, met de stem van Quinta aan mij gericht….

De keuze gaat voorbij mijn ego – de noodzaak om Quinta de kans te geven te genezen, voor het welzijn van mijn dochter

Door deze bijzondere ervaring ben ik de Dierentolk opleiding bij Mieke Zomers gaan volgen. Er volgden trainingen in Coachen en healen met de Engelen bij Annelies Hoornik en T.O.M. (Touch of Matrix) bij Evelyn Krisman. Mijn relatie hield geen stand en is beëindigd, waardoor ik ging verhuizen naar Balk. Eind 2012 ben ik de NLP opleiding New Life Insights bij New Life University gaan starten en door een toevallige instroming zelfs twee keer achter elkaar gevolgd. Daarnaast ben ik cursussen en trainingen omtrent Marketing en het Nieuwe Ondernemen gaan volgen, waaronder twee keer de Business Bootcamp bij Nisandeh en de Hart en Ziel Marketing Academie.

Begin 2014 volgde een burn-out, waarbij de reis werkelijk de diepte in ging, waar ik kluwen garen ben gaan ontknopen om de dots te kunnen zien en verbinden. Het legde mijn leven stil en als ondernemer bouwde ik schulden op. Hier mocht ik de essentie van geld, bezittingen en wat er werkelijk toe doet in het leven doorgronden. Hier werd mijn eigen waarde, zelfliefde en kracht in een verdiepende laag aangeraakt. Het werd een reinigingsproces waar vele schillen werden weggehaald om bij de kern aan te komen, waarbij dan bleek dat deze kern ook weer een kern had….

Het heeft mijn routekaart van mijn leven zichtbaar gemaakt, welke ik alleen kon gaan zien door eerst alle opsmuck, tierelantijntjes en maskers te verwijderen. Ik noem het het ook wel eens de façade voorbij. Er werden mij nieuwe ogen geschonken, verbonden met de wijsheid van mijn hart. Eind 2014 beëindigde ik mijn bedrijf, om na 3 maanden Bijstand opnieuw te starten onder mijn eigen naam.

De pijnlijke ontdekking dat ik mezelf zoveel pijn heb gegeven door het niet kunnen begrenzen, het toelaten van liefdeloosheid

Ik ben me de afgelopen twee jaar nog meer gaan verdiepen in Bezield Leiderschap, een training Familieopstellingen bij Hylke Bonnema gestart, training Dharma of Design, verdieping in mythes en sagen, verhalen vertellen, schrijftrainingen… en nog zoveel meer…..

Niet iedereen begreep destijds mijn reis naar binnen, soms nog steeds niet. Het gaat om loskoppelen van mensen die je niet begrijpen en gaan stoppen met uitleggen wat je doet. Dit is in mijn beleving ook het meest lastige bij de reis naar binnen; omgaan met onbegrip. Het is balanceren op de zilveren lijn van je eigen waarheid, die wijzigt door nieuwe inzichten.

Juist het leren vertrouwen van je innerlijke kompas en dat als sturing aanhouden, ondanks wie of wat. Het gaat het vinden van je eigen Tribe, de mensen die jouw licht wel kunnen ontvangen. Daar de vuurtoren voor gaan zijn.

Het is de taal van de liefde gaan ontrafelen, welke in vele vermommingen komt.