Je levensvuur is de drijfveer van je creatiekracht

Wat jouw vuur drijft, maakt je de persoon die je bent in alles wat je onder-neemt in je leven, in elke rol die je vervult als mens.  Denk hierbij aan je rol als kind van je ouders, broer, zus, liefdespartner, vader, moeder, vriend, vriendin, buur, collega, baas, eigenaar etc. Dit noemen we ook wel onze ‘carrière’ en gaat zoveel verder dan ons ‘Status Quo’, ons imago in uiterlijke waarden. Deze aandrijfkracht stuurt jou van binnen uit om iets te gaan verwezenlijken, iets te gaan zijn in je bestaan en dat vormt je bezielde ‘carrière’. Je bent niet zoveel meer dan de rol waarbij een verwachting ligt.

Je bent zoveel meer dan de vraag ‘ Wat doe jij?’

Een veel mooiere en open vraag zou zijn ‘Wie Ben jij?’

‘Wie ben ik eigenlijk?’ is een vraag die niet iedereen even makkelijk voor zichzelf kan beantwoorden.
Er volgt ook een tweede vraag ‘Wie wil ik Zijn?’ en nog krachtiger: ‘Wat drijft mij? Waar ligt mijn vuur?’

We zijn zoveel meer dan de uiterlijke zichtbare handeling

Onze drijfveren en creatiekracht vinden we terug als we gaan inzien hoe we ons leven hebben vormgegeven door de omstandigheden die ons zijn ‘overkomen’. Hoe ging je daarmee om? Hoe heb je je weg verder afgelegd? Heb je kansen opgepakt? Ben je open gaan staan voor spontane ingevingen? Ben je tegen de stroom van vele weerstanden in gegaan?

Creatief zijn ligt in mijn beleving in iets gaan doen waardoor je vuur blijft branden,
waarbij je zelf de pen hebt opgepakt en een prachtig stukje levensverhaal hebt geschreven.
Het is de bakermat van je vindingrijkheid.

Creatief zijn heeft vele vormen, die niet altijd ‘zichtbaar’ zijn in uiterlijke vormen. Iedereen heeft de creatiekracht om iets vorm te geven. In mijn carrière ben ik onder andere zichtbaar creatief doordat ik mijn creaties kan uiten in tastbare producten vanuit de rol als designer, fotograaf, kunstenaar en schrijver. Regelmatig hoor ik dat men zich niet zo creatief voelt (in vergelijking met mij) en voelen ze zich teleurgesteld. Zo jammer! We zijn echt allemaal creatief op onze eigen authentieke manier, vaak nog niet door jezelf erkend en gezien. Als ik met mensen hun eigen leven onderzoek krijgen ze vaak een glimlach, doordat ze ontdekken dat ze wel degelijk creatief zijn! Alleen al als ouder heb je ontzettend creatief te zijn om de vele puzzelstukjes van tijdschema’s en ‘verplichtingen’ te managen. Het is vaak deze onzichtbare creativiteit, maar niet minder voelbaar en zichtbaar! Het wordt vaak al door onszelf onderschat, laat staan door een ander die geniet van jouw creatieve manager-skills!

Daarom, als jij jezelf ook de vraag stelt of je creatief bent, vlieg dan eens als een adelaar over de landkaart van je leven en aanschouw wat jij allemaal aan prachtige creaties hebt gemaakt. Waar was jij een bijdrage door er te zijn met je vindingrijkheid? Sta er even bij stil, adem het in, geef jezelf een schouderklopje: je hebt het gevoel gecreëerd wat het welzijn van anderen in je omgeving zo heeft verrijkt.

Het doven van je vuurkracht: de verwachting

Doordat we onze eigen creatiekracht en vindingrijkheid vaak zo gewoon vinden, missen we hierbij vaak de erkenning in wat we doen. We gaan daardoor de lat nog hoger leggen om te presteren, willen nog beter worden in de vele rollen, waardoor we losraken uit onze vuurkracht – onze kern. Soms zijn we kwijtgeraakt waar we in de basis zo ontzettend goed in zijn (natuurlijke talenten en gaven). Zonder erkenning van buitenaf kun je overvallen worden door onzekerheid, een gevoel van niet genoeg zijn, waardoor je een vuurkracht ontwikkeld die gericht is op iets buiten jezelf en je hiermee uit je eigen kern haalt, je eigen bron. Je hebt meer focus naar wat een ander vindt van jouw gedrag, dan dat je van binnen naar buiten uitstraalt via al jouw handelingen. Dit gevoel neemt energie en kan heel zwaar voelen in je lijf. Het stokt je levensstroom.

Wat is hier het omslagpunt om terug te komen in je eigen vuurkracht en eigen creatiekracht?

Als je al je vindingrijkheid en creatiekracht in eerste instantie helemaal en alleen voor jezelf doet, omdat dit jouw creatie in elk moment is, stap je in de hoogste vibratie van je energie! Zo blijf je in je eigen levensstroom.

Je hebt jezelf vrijgemaakt om nog erkenning buiten jezelf te vragen – je geeft jezelf erkenning.
Je hoeft nergens meer ‘iets te halen’. Je geeft dan vanuit onvoorwaardelijkheid. Zo blijf jij in contact met je eigen vuur – je creatiekracht.

Als je erkenning zoekt buiten jezelf, gezien wilt worden in wat je doet, dan leg je namelijk de verantwoordelijkheid voor hoe jij je wilt voelen in handen van een ander – in iets buiten jezelf. Je legt het gelukkige gevoel als het ware in handen van een ander. Een bevestiging zoeken in complimentjes over jouw creaties is een grote valkuil, waarbij de stroming van jouw creatieve vuur zal blokkeren. Wat wij zelf creëren wil graag erkenning krijgen – van onszelf.

Draai het eens om; wat doet het met jou als jij voelt dat iemand iets van jou verwacht? Of terug verwacht? Voelt dat licht of zwaar? Hoe voelt het als jij altijd maar iemand moet belonen, omdat je ziet hoe het de sfeer beïnvloed en zelfs boosheid kan opwekken (omgekeerde vuurkracht)?

De open stralende vrije mens is charismatisch

Als ik mensen ontmoet die gewoon staan te stralen in hun eigenheid, vanuit hun eigen kracht in heerlijke vrijheid hun ding aan het doen zijn, dan voel ik diepe bewondering. Daar voel ik een hoge fijne energie die vrijheid in zich draagt. Deze mensen kun je aanschouwen, daar kun je bij zijn zonder dat ze jou proberen te grijpen of iets willen gaan halen. Ze staan zo mooi geworteld in zichzelf, je voelt de energie door hen heen stromen. Ze zijn hun eigen vuurtoren, hun eigen rots –  door gewoon te stralen in elke rol die ze te vervullen hebben. Bij hen is geen hokjes denken, niet voor zichzelf en in die wederkerigheid ook niet naar de wereld om hun heen. Hier voel je de bezieling stromen. Juist bij dit soort mensen voel ik mezelf ook vrij om mezelf te tonen in wie ik ben en om delen wat er in mij stroomt. Hier kan ik zijn met al mijn krullen en grollen, mijn eigen hartslied. Hier kan mijn bezieling zijn, mijn vuurkracht en creativiteit.

Het is een veld van energie waar kwetsbaarheid er in alle veiligheid en geborgenheid kan zijn.
Zo kunnen we er allebei gewoon ‘zijn’. In de lichtheid van wat er is.

Hier ervaar ik overvloed. Dit is Heartfelt Wellbeing…. Herken jij dit ook?

Charismatische mensen staan in hun eigen leiderschap, vanuit de nederige buiging voor wat er door hen in de wereld in wil stromen.
Zij hoeven niets te halen, geen erkenning of goedkeuring. Zij zijn verbonden met het vuur onder hun eigen pan soep, hun eigen essentie. Zij bewonen hun innerlijke huis helemaal en totaal. Iedereen kan wat van hen vinden; het zal ze misschien even raken, soms zelfs de bodem in iets aanraken, maar ze blijven de dans aangaan in zichzelf; de dans met het licht en donker: ze zijn Soulsurfers. Zij zijn vrij….. Zij zijn de eigen creator in hun gelukkige staat van zijn…..

Ik inspireer je graag naar deze vuurkracht, want als jij daar bent, ben je een geschenk voor de wereld om je heen. Laat dat je uitgangspunt zijn bij alles wat je doet, aanraakt vanuit de puurheid in je eigen creatie. Zo ben je thuis en kun jij naar jezelf uitspreken: Welkom thuis.

In liefde,

Siska